برای شناخت یک دیکتاتور نیازی به تحصیلات عالی و دانشگاهی در رشتههای علوم سیاسی و یا حقوق و یا رشتههای مشابه و یا اطلاعات تخصصی نیست.
کافیست به چند نکته ساده توجه کنیم و بهراحتی دیکتاتور را از غیردیکتاتور تشخیص دهیم.
۱. اشخاص دیکتاتور همیشه قبل از به قدرت رسیدن وعدههای بسیار شیرین و دوست داشتنی و حتی در حد غیرممکن به مردم میدهند، از جمله مجانی کردن خدمات دولتی مانند آب و برق و تلفن و غیره...
۲. اشخاص دیکتاتور همیشه قبل از به قدرت رسیدن حاکم فعلی را بسیار ستمکار و جنایتکار معرفی میکنند و در صورت ستمکار بودن او معایب وی را چند ده برابر نشان میدهند و خود را بسیار مظلوم و ستمکش معرفی میکنند.
۳. از دیگر نشانههای حکومتهای دیکتاتوری افزایش افسار گسیخته آمار زندانیان است، چه سیاسی و چه غیرسیاسی و هیچگاه سیر نزولی نخواهد داشت.
۴. افزایش آمار طلاق و از هم پاشیده شدن بنیان خانواده و همچنین ترویج مواد افیونی و یا مخدر بین جوانان و دانشآموزان و در پی آن تبلیغات دروغین مبارزه با مواد مخدر، از دیگر نشانههای حکومتهای دیکتاتوری است.
۵. یکی دیگر از علائم و نشانههای حکومتهای دیکتاتور ترویج مداوم غم و اندوه و عزاداریهای پیدرپی در میان مردم از طریق تلویزیون و دیگر رسانههای ملی است، زیرا طبق بررسیهای صورت گرفته از طریق روانشناسی و دیگر علوم اجتماعی ثابت شده غم و اندوه مکرر روح آزادیخواهی و حقطلبی را از افراد تحت ستم دور میکند.
۶. دیکتاتورها عموماًً از تجمع افراد جامعه به هر شکل و طریق در هر مکان، بسیار وحشت دارند و برای مبارزه با تجمع افراد به هر اقدامی دست میزنند از جمله کشتار جمعی.
۷. از نشانههای بارز دیکتاتورها سر به نیست کردن افراد خانواده خود در صورت مخالفت با سیاستها و روشهای دیکتاتور است، حتی همسران و فرزندان خود.
۸. حکومتهای دیکتاتور جهت حفظ بقای خود منابع ملی و طبیعی کشور را از قبیل دریا، رودخانه، معادن و غیره را بهراحتی به کشورهای همسایه و یا ابر قدرتها واگذار میکنند.
۹. از دیگر نشانههای حکومتهای دیکتاتوری استفاده دائمی از شعار (مرگ بر) است که همیشه ابزار دست آنان است و اکثراًً این شعار علیه کشورهایی بکار برده میشود که بیشترین باج را به آنان میدهند.
۱۰. عدم استقلال مدیریت دستگاه قضایی کشور و فساد بیحد و حساب آن نیز از دیگر علائم بارز حکومت دیکتاتوریست.
مسعود از تهران