728 x 90

رویترز: مسیر تجدید توافق اتمی ۲۰۱۵ محتمل است طولانی و پرسنگلاخ باشد

توافق اتمی برجام
توافق اتمی برجام

خبرگزاری رویترز روز یکشنبه سوم اسفند در مطلبی در مورد برجام و آینده توافق اتمی با عنوان «مسیر تجدید توافق اتمی ایران محتمل است طولانی و پرسنگلاخ باشد» نوشت: دو دلیل هست که این توافق ۲۰۱۵ را به یک چالش تبدیل کرده است، شماری از تحریم‌ها که ترامپ بعد از خروجش در مه ۲۰۱۸ علیه ایران اعمال کرد و هم‌چنین گامهایی که ایران به‌دنبال یک سال انتظار در نقض برجام برداشته است.

هر دو طرف به‌طور علنی روی این سؤال متمرکز بوده‌اند که چه کسی باید گام اول را بردارد تا توافق احیا شود و هر یک اصرار دارد که دیگری گام اول را بردارد. یک مقام آمریکا گفت توالی گامهای طرفین ممکن است تعیین شوند.

رویترز افزود: مدت ۷سال طول کشید از یک روز تابستان ۲۰۰۸ که یک دیپلمات ارشد آمریکا برای اولین بار به همتای ایرانی خود نشستند تا طرفین برجام۲۰۱۵ را مهر کردند که هدفش بازداشتن تهران از کسب تسلیحات اتمی بود.

کسی انتظار ندارد احیای این توافق به همان مدت طول بکشد، اما اگر در واقع حتی شروع به حرکت کنند مقامات آمریکا و اروپا می‌گویند این سفری طولانی و دشوار خواهد بود.

رویترز در مورد مذاکره حول برجام توسط آمریکا و رژیم ایران نوشت: دولت بایدن روز پنجشنبه ۳۰بهمن گفت آماده است راب مالی نماینده ویژه‌اش را برای ملاقات با مقامات رژیم ایران بفرستد و جویای مسیری برای بازگشت به برجام بشود

در حالی‌که در ابتدا تهران علائم ضدونقیضی داده است. ظریف وزیر خارجه رژیم روز یکشنبه موضع تندی گرفت و گفت آمریکا قبل از این‌که تحریم‌ها را لغو کند قادر نخواهد بود به برجام بازگردد.

رویترز در ادامه نوشت: به‌گفته کارشناسان بایدن برداشتن تحریم‌ها را مسیری پرخطر و شاید غیرممکن می‌بیند، با توجه به انتقادات احتمالی جمهوریخواهان و شاید برخی رفقای دموکراتش که او خواستهای تهران را برآورده کند و این تحریم‌ها را لغو نماید.

هنری روم از مؤسسه یورآسیا گروپ گفته است این در آمریکا مقوله‌یی به‌لحاظ سیاسی بسیار حساس است زیرا شماری از اینها عامدانه مطابق اختیارات در رابطه با تروریزم انجام شده‌اند.

وی افزود هر دو تیم مذاکره‌کننده نیاز دارند یک پروسه کاملاً گسترده را طی کنند و تصمیم بگیرند که چه بماند و چه لغو شود.

رویترز به موانعی که بر سر راه تجدید توافق اتمی قرار دارد اشاره کرد و نوشت: چالش دیگر، حمایت رژیم ایران از نیروهای نیابتی منطقه‌یی می‌باشد از جمله آنها که نیروهای آمریکا را مورد حمله قرار داده‌اند.

- یک مشکل دیگر؛ خواست آمریکا برای آزاد شدن شهروندان بازداشتی در ایران است که سالیوان مشاور امنیت ملی روز یکشنبه سوم اسفند گفت گفتگوها حول آن را با مقامات ایران شروع کرده است.

- در حالیکه برخی گامها که تهران در نقض برجام برداشته ممکن است قابل برگشت باشند اما برخی هم نیستند از جمله تخصص و کارهایی است که در تحقیق و توسعه در رابطه با سانتریفوژهای پیشرفته که به ایران در غنی‌سازی اورانیوم ۹۰درصدی که کاربرد تسلیحاتی دارد انجام شده‌اند

- رابرت آینهورن از بانک فکری بروکینگز گفته است شما علم و علومی که اینها در این پروسه به‌دست آورده‌اند را چطور می‌خواهید برگردانید؟

- مقامات رژیم ایران هم‌چنین با یک انتخاب ظریف مواجهند که در حالی‌که برای انتخابات ریاست‌جمهوری در ژوئن نزدیک می‌شوند به هر حرکتی که بایدن انجام می‌دهد پاسخ بدهند. انتخاباتی که در بحبوحه نارضایتی از دشواری اقتصادی برگزار می‌شود محتمل است به‌عنوان یک رفراندوم برای نظام آخوندی ایران باشد.

- اقتصاد شکننده ایران که از تحریم‌های آمریکا تضعیف شده و هم‌چنین وجود پاندمی کرونا برای قشر حاکم گزینه‌های محدودی به غیر از مذاکره باقی گذاشته است، اما تصمیم در این رابطه در دست خامنه‌ای ولی‌فقیه رژیم ایران خواهد بود.

- در حال حاضر روشن نیست که آیا طرفین حتی به میز مذاکره برمی گردند یا خیر.

-رژیم ایران تهدید کرده که متابعتش به این توافق را روز سه‌شنبه کاهش می‌دهد. کارشناسان گفتند این کار رژیم ایران لزوماً شانس مذاکرات را از بین نمی‌برد اما بر چالشهایی که هست می‌افزاید.

- یک منبع دیپلماتیک فرانسه گفت با وجود همه اینها ما در یک وضعیت بلاتکلیف قرار داریم که در روزهای آتی با عدم تعین بیشتری مواجه خواهد شد.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/becb8d17-17be-4aeb-9175-892976dfa64c"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات